Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Astronotların Günlük Rutini

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Astronotların Günlük Rutini nasıl?

Bir astronot güne genelde 06:30’da kahvaltıyla başlıyor. Ardından gün içindeki işleri için hazırlık yapıyor. Çalışma her zaman günlük planlama telekonferans (sadece ses) ile başlıyor. Tüm astronotlar ve Dünya’nın dört bir yanındaki görev komuta merkezleri bu telekonferansa katılıyor ve kendirlerini bekleyen gün için senkronize oluyorlar. Bundan sonra astronotlar kendilerine verilen görevleri yapmaya başlıyorlar. Bu görevler, bilimsel araştırmalar, tıp araştırmaları veya istasyonun bakımı ile ilgili işler olabiliyor. Günün ortasında öğle yemeği molası veriliyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda hiçbir gün sıkıcı geçmiyor. Her gün yapılması gereken bir şey ise, egsersiz. Astronotlar günde iki saat egzersiz yapmak zorundalar. Yerçekimsiz ortamın astronotların bedenini olumsuz yönde etkilememesi için bu egsersizler hayati önem taşıyor. Bazı günlerde astronotlar okullarla veya gruplarla görüntülü sohbetler gerçekleştiriyor veya Dünya’ya göndermek üzere mesajlar kaydediyorlar. Bazı özel günlerde ise Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışına çıkıp bir şeyleri tamir etmeleri veya değiştirmeleri gerekiyor. Buna araç dışı etkinlik(extravehicular activity – EVA) adı veriliyor. Biz daha çok “uzay yürüyüşü” diyoruz.

Her sabah olduğu gibi, akşamüstü de astronotlar görev komuta merkezleri ile yapılan günlük planlama konferansına katılıyorlar. Bu da bittikten sonra akşam yemeği yeniyor. Astronotlar bundan sonra dinleniyor, ailelerini arıyor, film seyrediyor veya çok sevdikleri bir iş olan, ellerinde kamera ile Dünya’yı çekmeye zaman buluyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir