Nükleer Silah Yarışını Başlatan İcat

Nükleer silahnükleer reaksiyon ve nükleer fisyon birlikte kullanılmasıyla ya da çok daha kuvvetli bir füzyonla elde edilen yüksek yok etme gücüne sahip silahtır. Genel patlayıcılardan farklı olarak çok daha fazla zarar vermek amaçlı kullanılır. Sadece kullanılan bir silah, tüm bir kenti ya da bir ülkeyi canlı, cansız ne varsa tamamen yok edecek güçtedir.

Tarihin akışını sonsuza dek değiştiren Manhattan Projesi yüz binlerce insanın ölümüne yol açtı. 1938’de Alman bilim adamları Otto Hahn ile Fritz Strassmann nükleer fisyonu keşfettikten sonra ABD’de Nazi Almanya’sının ilk atom bombasını geliştirebileceği korkusu arttı. Almanları alt etmek isteyen Başkan Franklin Delano Roosevelt, nükleer fisyon kullanımını değerlendirmek ve bu bilimsel keşfi silaha dönüştüren ilk ülke olmak için bilim insanları ve askeri uzmanlardan oluşan Uranyum Komitesi’ni kurdu. Komite yeni tip bir bomba yapabileceğini açıklayınca 1942’de Manhattan Projesi başlatıldı. Projenin adı, proje merkezinin bulunduğu yerden geliyordu. Üç yıl sonra proje ilk meyvesini verdi: “Gadget” adlı plütonyum bombası, nükleer silahlanma yarışını başlatan icattı.

Nükleer Dünyaya Giden Yol

1945 ABD

Dünyanın ilk başarılı nükleer bomba patlatması Temmuz 1945’te New Mexico’daki Jornada del Muerto çölünde bulunan Trinity Test Sahası’nda gerçekleşti

1949 Sovyetler Birliği

Ağustos 1949’da Sovyetler Birliği, RDS-1 adlı ilk nükleer bombasını günümüzdeki Kazakistan’da bulunan Semipalatinsk Tes Sahası’nda test etti.

1952 İngiltere

Nükleer programını 1947’de başlatan ve testlerini Avustralya anakarası dışındaki adalarda yürüten İngiltere, ilk bombasını Ekim 1952’de attı.

1960 Fransa

Şubat 1960’ta nükleer yarışa katılan Fransa, “Gerboise Bleue” (Mavi Çölfaresi) adlı 70 kilotonluk ilk bombasını Cezayir sınırlarındaki Sahra Çölü’nde patlattı.

1964 Çin

1950’lerin sonuna kadar Sovyetler Birliği’nden yardım alan Çin, Proje 596 kod adlı 22 kilotonluk ilk nükleer bombasını Ekim 1964’te patlattı.

1950’lerden 1960’lara İsrail

İsrail hiç nükleer test yapmamış olmasına rağmen ülkenin nükleer silahlara sahip olduğu düşünülüyor.

1974 Hindistan

1944’te nükleer programını başlatan Hindistan, çabalarının sonucu Mayıs 1974’te “Gülen Buda” adlı 8 kilotonluk bombayla sergiledi.

1988 Pakistan

Pakistan, Hindistan’ın 1988’de yaptığı nükleer testlere misilleme olarka, aynı yılın mayıs ayında ilk altı nükleer testini gerçekleştirdi.

2006-2017 Kuzey Kore

ABD’nin tüm tehditlerini rağmen Kuzey Kore, Ekim 2006’dan bu yana Punggye-ri adlı dağlık bölgede altı kez yeraltı nükleer testi gerçekleştirdi.

Yıldızlarası Ne Kadar Bilim, Ne Kadar Kurgu? yazısı için: https://planetekno.com/yildizlarasi-ne-kadar-bilim-ne-kadar-kurgu/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir