Kozmonot Vladimir Komarov
Bu Sovyet Kozmonot Dünya’ya çarparak hayatını kaybetti.
NASA’nın aksine, Sovyetler birliği’nin uzay programı son derece gizliydi. Pek çok ayrıntı yıllarca açıklanmadı. Bu yüzden, Kozmonot Vladimir Komarov’un hikayesi oldukça kafa karıştırıcı. Kozmonot hakkında çelişkili haberler bulunuyor. Bazıları sovyet üstlerini uzayda Amerikalıları geride bırakmayı amaçlayan acımasız görev yöneticileri olarak resmederken, diğerleri onları daha çok nazik bir şekilde tanımlıyordu.
16 Mart 1927’de Moskova’da doğan Komarov, 1960 yılında ilk kozmonot grubuna seçilmeden önce mühendislik eğitimi aldı. İki kez uçuşa uygun olmadığı belirlenmesine rağmen, sonunda 12 Ekim 1964’te Voskhod 1 ile uzaya gitti. Bu görev, yedinci insanlı Sovyet uzay uçuşuydu ve Voskhod 1 insanlık tarihinde birden fazla mürettebatı yörüngeye götüren ilk uzay aracıydı. Bu başarılı görevin ardından, Komarov, uzaydaki ilk insan Yuri Gagarin ve 1965’te insanlığın ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren Alexei Leonov ile Sovyet Soyuz programına alındı. Komarov, 1967’de Soyuz 1’i uçurmak üzere seçildi. Yedeği, Gagarin idi. Uzay aracının güvenliği konusunda mühendislerle tartışan Komarov’un çıkacağı görevin fırlatma hazırlıkları da sorunluydu. Komarov’un görevden önce endişeli olduğu, ancak Gagarin’in kendi yerine ölmesini istemediği için uçuşa devam ettiği söyleniyor.
Hayatını kaybettiği an
23 Nisan 1967’de fırlatmadan hemen sonra Soyuz 1 ile ilgili sorunlar olduğu ortaya çıktı. Güneş panelleri tam olarak açılamadı ve Komarov’un uzay aracını tam olarak kontrol etmesi mümkün olmadı. Bu sırada motorlarda da sorunlarla karşılaşıldı. Dünya yörüngesinde 18 tur attıktan sonra Komarov elle atmosfere girmeyi denedi ancak atmosfere girdikten sonra iki paraşütü de açılmadı. Komarov çaresiz kalmıştı ve 24 Nisan 1967’nin erken saatlerinde Soyuz 1, Rusya ile Kazakistan arasındaki sınırın yakınına düşüp parçalandı. Komarov anında hayatını kaybetti.
Komarov’un son anları oldukça tartışmalıdır. Bazı raporlarda, Dünya’ya doğru düşerken görev komuta merkezi ile sakin bir şekilde konuştuğu yazıyor. Bununla birlikte, diğer bazı raporlar çok daha korkunç bir son olduğunu öne sürüyor. Bir tanesinde Komarov’un en baştan başarısız olmaya mahkum bir uzay aracına bindirildiği için üstlerine öfkeyle bağırdığı belirtiliyor. Elbette, son anlarının ses kayıtları, Dünya’ya dönüşünün ölümcül olacağı aşikâr hale geldiği için hem üzüldüğünü hem de paniklediğini gösteriyor.
Muhtemelen bu hikâye Sovyet uzay programındaki pek çok olay gibi sonsuza dek gizli kalacak. Ancak inkâr edilemeyecek şey, bu kozmonotun inanılmaz cesareti. Soyuz 1’in ölümcül olacağını bilmese bile tehlikeli bir görev olacağını tahmin ediyordu.
Komarov’un ölümünün, kozmonot arkadaşları, özellikle de onu yakın bir arkadaş olarak gören Leonov ve Gagarin’in üzerinde derin bir etkisi oldu. Soyuz 1’in kaza mahalline onu onurlandırmak için dikilen bir anıt, insanlı uzay araştırmalarında ilk can kaybı olan Vladimir Komarov’un mirasını bize hatırlatıyor. O, çabalarıyla yıldızlara ulaşmaya devam etmemizi sağlayan bir öncüydü.
Duvar kağıtları için: https://planetekno.com/nebula-fotograflari/