Einstein’in “Büyük Bir Hata” Olarak Adlandırdığı Mektup

Einstein’ın daha sonra “büyük bir hata” olarak adlandıracağı mektup, ABD Başkanı Roosevelt’i ABD’deki uranyum araştırmalarını hızlandırmaya çağırdı.
Mektup

Ağustos 1939’da Einstein, ABD Başkanı Franklin Roosevelt’e Nazilerin yeni ve güçlü bir silah üzerinde çalıştığı konusunda onu uyarmak için bir mektup yazdı. Fizikçi arkadaşı Leo Szilard, Einstein’i çağırıp yazmasına yardım etmişti. Bu gelişme sonrası Roosevelt, Uranyum Danışma Konseyi’ni kurdu. Hiçbir zaman doğrudan atom bombası üzerinde çalışmamış olmasına rağmen, Einstein çoğu zaman yanlış bir şekilde nükleer silahların ortaya çıkışıyla ilişkilendirilir. Ünlü denklemi E = mc², bir atom bombasında salınan enerjiyi açıklar ancak nasıl inşa edileceğini açıklamaz. İnsanlara defalarca şunu hatırlattı, “Kendimi atom enerjisinin serbest bırakılmasının babası olarak görmüyorum. Onun içindeki rolüm oldukça dolaylıydı.” Yine de, Einstein’dan sık sık rolünü açıklaması istendi. Bir Japon dergi editörü ona “Neden atom bombalarının üretiminde işbirliği yaptınız, onların yıkıcı güçlerini tam olarak bilerek?” Einstein’ın yanıtı her zaman, tek eyleminin Başkan Roosevelt’e, Almanlar bu ölümcül teknolojiyi kullanmadan önce Amerika Birleşik Devletleri’nin atom silahlarını araştırmasını öneren bir mektup yazmak olduğuydu. Newsweek dergisine verdiği bir röportajda, “Almanların atom bombası geliştirmeyi başaramayacaklarını bilseydim, hiçbir şey yapmazdım” dedi.

Einstein ve Leo Szilard

Hiroşima yaklaşık 13 bin TNT kuvvetindeki uranyum katkılı bomba, merkezinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturarak Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok etti. 1,5 kilometre çapındaki alanda her yeri dümdüz eden atom bombası, ilk aşamada 80 bin ve 1945 sonuna dek ise 140 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Nagazaki’ye ise yerin 500 metre üzerinden atılan ve 22 bin TNT gücündeki bombanın yıkım gücünü şehrin etrafını çevreleyen tepeler sınırlarken ilk aşamada 70 bine yakın kişi öldü ve Nagazaki’nin yarısı yok oldu.

Duvar kağıtları için: https://planetekno.com/nebula-fotograflari/

One thought on “Einstein’in “Büyük Bir Hata” Olarak Adlandırdığı Mektup

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir