Böceklerin Savaşı
Böceklerin yol açtığı hasarın önlenmesine yardımcı olabilmek için, biyologlar seçme bir katil böcekler ordusu üreterek tehlikeli kimyasal spreylere seçenek getiriyorlar.
Keneler, ürünlere ve ev bitkilerine büyük zararlar verebilirler fakat böcek avcısı böcekler karşısında çaresizdirler. Bildiğimiz karafatma ve tırtıl pek iştahlı bir kene yiyicisidir. Bu tırtıl, bir gül yaprağına dadanmış bir dizi kene üzerinde kısa sürecek olan görevi başındadır. Bir kenenin elektron mikroskobundaki görüntüsü.
Böcekler, yeryüzündeki en çeşitli ve uyum yeteneği en güçlü yaratıklardır. Şu anda bilim, yaklaşık bir milyon cins böcek daha tanımlamaktadır ve her yıl, entomologlar birkaç bin yeni cins oluşturan bu olağanüstü yaratıklar Antartika’nın buzlu bataklıklarından kızgın çöllere kadar her yere dağılmış bulunmaktadırlar. Ancak birkaç bin cinsin insanoğlu için tehlike oluşturmasına rağmen, inanılmaz adaptasyon yetenekleri ve korkunç üreme güçleri yüzünden verebilecekleri zarar felaket boyutlarına ulaşabilmektedir. Fakat şimdi insanoğlu, dahiyane bir yöntemle böcek canavarlarla rolleri değiştirmek sevdasındadır: böceklere karşı böcekleri savaştırarak. Son yüzyılın başından beri insan, zararlı böceklere karşı açtığı savaşı sprey halindeki zehirli kimyasal maddelerle sürdürüyordu. Son 10 yıldır, bilim adamları bunun idealden uzak bir yol olduğunu farkettiler. Zehirli ilaçlar hastalık dağıtıcı, ürün mahvedici böcek sürülerini yok etmek bir yana, kontrol altına bile alamadılar.
Pek çok böcek öldürücü ilaç artık hiç bir işe yaramıyor. DDT bunun en bilinen örneği, Bir zamanların en etkin böcek öldürücüsü, yaklaşık yarım yüzyıl boyu kullanılarak pek çok böceğin ona direnç hatta kesin bağışıklık kazanmasıyla tamamen etkisiz hale geldi. Bazı hamam böcekleri bugün saf DDT tozu yiyerek yaşamakta.
DDT’nin kullanımı yasaklandığı halde, diğer böcek öldürücü ilaçların gerçekte uzun vadede neler yapabileceğini kimse bilmiyor. Ciddi bir felaketle karşılaştığımızda ancak bunu anlayabileceğiz. Kesin olan bir tek şey var: yeni böcek zehirleri de; ne kadar dikkatli hazırlanmış olurlarsa olsunlar, etkinliklerini ancak kısa bir süre koruyabilecekler. Böceklerin yetişip, onlara bağışıklık kazanması pek uzun sürmeyecek.
Phytoseiulus persimilis denen kene ve kırmızı örümcek kurdu yiyen bir kurt cinsini, Encarsia formoza denen kene ve afitlerin doğrudan doğruya içlerine yumurtlayan minyatür bir arıyı sayabiliriz. Bu arının yumurtalarından çıkan kurtlar haşaratı (böcek) canlı iken yiyerek yok etmektedirler.
Pixel 4 Beklenen Özellikler
Önce Felç Olup Sonra Açlıktan Ölüyorlar
Toz bitleri, Cryptolaemus Montrouzieri denen 6 mm uzunluğundaki böceklerin yemidir. Bildiğimiz karafatmalar ise kenelere olan iştahlarıyla tanınırlar.
Haşarat kontrolu için sadece böcekler düşünülmemektedir. Tırtılları zehirleyen ve güveleri felç eden bir bakteri keşfedilmiştir. Bunlar, yiyecek bulamadıkları zaman açlıktan ölmektedirler. Kenelerin üzerinde üreyen mikroskobik bir mantar da bulunmuştur. Mantarın minyatür kökleri kenenin içine nüfuz etmekte, keneden beslenmekte ve onu toksit bir sindirim salgısıyla zehirlemektedir. Mantar daha sonra meyve veren öğeler üreterek havada uçuşan minyatür sporlar salar. Bunlar uçarak başka kenelere konar, haşaratın salgıladığı salgılara yapışır ve öldürme faaliyeti baştan başlar.
Bu, yakından herkesin günlük hayatına girecek olan, haşarat kontrolünün son dahiyane yöntemlerine bir örnektir. Bu yöntemlerin tarımın geleceği için neler vaad ettikleri düşünülemeyecek boyutlardadır. Bir deneyde 28000 sterlinlik böcek savaşı faturası 2000 sterline düşmüş ve ürün geliştirme açısından sağlanan kâr 15000 sterline ulaşmıştır.
Gitgide artan dünya nüfusunun büyüyen beslenme ihtiyacı karşısında kara kara düşünülürken, sanırız bir böcek avcısı böcekler tam zamanında yetişmişlerdir.