Astronominin Babası Galileo Galilei
Modern astronominin babası Güneş Sistemi’ni anlamamız için gereken temelleri oluşturdu.
İtalyan astronom, matematikçi ve fizikçi Galileo Galilei 15 Şubat 1564’te İtalya’nın Pisa kentinde dünyaya geldi. Hepimiz onu teleskopla yaptığı keşifler sayesinde modern gözlemsel astronominin babası olarak biliyoruz. Dünya’nın Güneş’in çevresinde döndüğünü iddia ettiği için başı derde giren Galileo, astronomi tarihinde en önemli isimlerinden biridir.
Galileo’nun müzisyen ve yün taciri olan babası onun tıp okumasını istiyordu. Zaman içinde bir ara (babasının tüm itirazlarına rağmen) rahipliğe de merak salan Galileo 17 yaşında tıp okumak için Pisa Üniversitesine girdi. Üniversitede ilgisi fizik alanına kadı. Bir avizenin salınımını gözlemlerken, her salınımın mesafeden bağımsız olarak hep aynı sürede gerçekleştiğini fark etti. Sarkaç kanunu keşfeden ilk kişi olan Galileo zamanının büyük bir kısmını matematik çalışmalarına ayırmaya başladı.
Tıbba olan ilgisini kaybettikten sonra üniversiteden mezun olmadan ayrılan genç bilim insanı, hayatını kazanmak için matematik dersleri vermeye başladı. Sonunda tekrar Pisa Üniversitesine, bu sefer eğitimci olarak döndü.
Bu sırada Aristo’nun ağır nesnelerin hafif nesnelerden daha hızlı düştüğü savı (öne sürülerek savunulan düşünce) tartışılıyordu. Efsanye göre Galileo Pisa kulesinin tepesine tırmandı ve farklı ağırlıklardaki topları zemine bırakarak hepsinin aynı anda düştüğünü, bu yüzden de Aristo’nun teorisinin yanlış olduğunu kantladı. 1971’de Apollo 15 görevinde astronot David Scott bu deneyi ay yüzinde yere bir çekiç ve tüy bırakarak tekrarladı ve hava sürtünmesi olmadığı için ikisinin de aynı anda düştüğünü gösterdi.
Aralarında pusula ve termometrenin de olduğu bir dizi icattan sonra Galileo Venedik’te 1609 yılında tatil yaparken uzaktaki nesneleri yakınlaştıran bir alet hakkında söylentiler işitti ve bununla ilgilenmeye başladı. Bu tür bir alet icat etmek için çok uğraştı. Bugün o alete teleskop diyoruz. İcadını Venedik senatosuna sergiledi.
Teleskop ile ilk büyük keşfi Ay’ın yüzeyinde bol miktarda krater olduğunu görmek oldu.
O zamana kadar Ay’ın pürüzsüz yüzeyli bir küre olduğu düşünülüyordu. 1610’da daha güçlü bir teleskop üretti ve Jüpiter’in dört büyük uydusundan üçünü keşfetti. Bu uydular günümüzde Galilei uyduları olarak adlandırılıyor. Teleskobuyla Satürn’ü Güneş lekelerini ve Venüs’ün dönüşünü de keşfetti. En büyük devrim, Galilei uydularının keşfi oldu. Bunun nedeni artık gökyüzünde Dünya dışında başka nesnelerinin de etrafında dönen nesneler olduğunun öğrenilmesiydi. Galileo’nun buluşu sayesinde, Copernicus’un Güneş Sistemi’nin merkezinde Dünya değil Güneş’in olduğu savı destek bulmuş oldu.
Galileo’nun bu keşfi Kilise tarafından reddedildi ve sapkınlık iddiası ile yargılandı. Suçlu bulundu ve 68 yaşında ev hapsine mahkum edildi. 8 Ocak 1642’de hayatını kaybetti ancak efsanesi hala yaşamaya devam ediyor. Ona saygılarını sunmak isteyen NASA, Jüpiter’e gönderdiği uzay sondasının ismini Galileo koydu.
Uzay fotoğrafları için : https://planetekno.com/nebula-fotograflari/